Wie zijn we

Stocktveld bestaat momenteel uit een groep van vijftien gezinnen die samen met enkele professionals partners een uniek en kwaliteitsvol woonproject aan het realiseren zijn. Het doel is samen te leven in een aangename buurt, waar mensen elkaar nog kennen, met het nodige respect voor de eigenheid en privacy van elk individueel gezin. Deze vorm van samenwonen biedt de ruimte om dingen samen te organiseren, zonder dat dit een verplichting is.
Woordwolk

Trees, 69 jaar
Trees, 69 jaar

”Door in het project te stappen, krijg ik de mogelijkheid om soepel en jong van geest te blijven”

Waarom dit project?

Ik woon in het centrum van Tielt, ik woon hier graag maar de formule van cohousen biedt me meer. Het is voor mij belangrijk om in verbinding te staan met mensen, om betrokkenheid, openheid en inspiratie te ervaren. Zeker nu mijn kinderen de deur uit zijn. Ik geniet van het meeleven en samenleven met anderen, jong en oud, met respect voor ieders privéleven. Dat ik de mensen om me heen ken, biedt me een gevoel van geborgenheid.
Door in het project te stappen, krijg ik de mogelijkheid om soepel en jong van geest te blijven. En, de vijf kleinkinderen kunnen van een speelparadijs genieten! Ik verlaat het centrum van Tielt, maar ik krijg daar een nieuw en uitdagend centrum in de plaats.

Waarom in Tielt?

Ik ben hier geboren, ik heb hier jaren gewerkt als kleuterleidster en ik ken hier veel mensen. Mijn kinderen en kleinkinderen wonen in de buurt. Ik vind het heel fijn dat een project waar ik al lang van droomde hier in Tielt vorm krijgt.

“Ik ben zeer benieuwd naar de dynamiek die deze plek kan voortbrengen”

Waarom Stocktveld?

Het is een win-win. Een grote tuin, de ongedwongenheid van alles wat je daar kan doen. Als je sociaal wil zijn, dan kan dat, wil je dat niet is dat ook goed. Wil je een groot buurtfeest organiseren? Dat kan, er is plaats genoeg. Wil je werken in de moestuin of heb je zin om eens te koken voor meer personen, dat kan. Ik ben zeer benieuwd naar de dynamiek die deze plek kan voortbrengen.
Betty: We wisten al langer dat we later niet in een villa zouden wonen. We zochten eerst naar een hoeve, maar via vrienden hoorden we over cohousen. Jonathan was zeer benieuwd naar het project in zijn geboortestad Tielt. Na de infosessie waren we allebei erg enthousiast. Al was ik pas echt overtuigd als ik wist dat mijn privacy gerespecteerd zou worden. Alle andere bewoners hebben datzelfde gevoel. Dat heeft mij echt over de streep getrokken. Wat cohousen ook heel interessant maakt, is dat alle leeftijden vertegenwoordigd zijn in het project. Het zal dus een zeer levendige wijk blijven.

Waarom in Tielt?

Jonathan: Nu wonen we in Gent en we wilden graag terug naar Tielt. Ik ben opgegroeid in Tielt en heel wat van onze vrienden wonen hier. We vinden het ook tof er om onze kinderen later in een groene omgeving te laten opgroeien die veilig is en waar alles aan en bij is.
Betty (30) en Jonathan (32)
Betty (30) en Jonathan (32)

Ellie (39), Wannes (38) en twee kinderen: Ferre (9) en Finn (7)
Ellie (39), Wannes (38) en twee kinderen: Ferre (9) en Finn (7)

“Wonen in het groen met de stad aan je voordeur“

We waren op zoek naar een nieuwe thuis in Tielt. Liefst met wat groen, vlak bij het centrum zodat onze kinderen makkelijk naar school kunnen en we ze niet om de haverklap met de auto ergens heen moeten rijden voor hun hobby’s. Verder hadden we ook nog graag een kwaliteitsvolle, gezonde en energiezuinige woning. Het viel al snel op dat onze verwachtingen ook een financieel kostenplaatje met zich meebracht. Het is dus interessanter kosten te kunnen delen.
Tijdens onze zoektocht naar een huis was het niet onmiddellijk onze intentie om te cohousen. Maar een studiereis naar Denemarken voor het werk deed me de voordelen van cohousen al snel inzien. Dankzij cohousen kunnen we onze verwachtingen nu wel waarmaken. Toen ik op de site van het voormalige slotklooster aan de achterzijde van het station stuitte, is de bal onmiddellijk beginnen rollen.
Ellie: De grote tuin en de mogelijkheid om gemeenschappelijke ruimtes te benutten, bieden zoveel meer mogelijkheden dan een gewoon standaard huis. Heel belangrijk voor ons is dat alles vrijblijvend is. We wonen hier allemaal samen maar blijven onze privacy behouden en worden tot niks verplicht. Onze kinderen hebben een grote tuin om in te spelen en we zullen ook uitkijken op een stukje natuur.
Wonen in het groen met Tielt aan je voordeur. Dat betekent trein, bussen, scholen en winkels op loopafstand. In Tielt heb je alles wat je nodig hebt.

Frederik, Elke, Maya en Liam kijken er naar uit!

Wij zijn Frederik en Elke, respectievelijk 35 en 32 jaar.
Ik (Frederik) werk als technisch bediende bij TVH in Waregem, Elke werkt als bediende bij de Tieltse bouwmaatschappij in Tielt. Elke is van opleiding psycholoog en gaat nu starten in bijberoep met een zelfstandige praktijk als psychologe.
Wij wonen momenteel te Tielt. Samen hebben wij 2 kinderen. Maya en Liam, respectievelijk 9 en 4 jaar.
Wij waren al heel lang op zoek naar een geschikte woning in Tielt. Een bestaande woning kopen, een nieuwbouw op een klassieke verkaveling of een oud huis verbouwen, we hebben het allemaal tot op het bot uitgezocht. In geen enkel van deze gevallen konden we ons volledig vinden. Na enige aarzeling zijn we naar een infosessie gegaan van het cohousing project in Tielt, en daar vielen alle puzzelstukjes perfect in elkaar. Aan de voordeur het centrum van de stad, aan onze achterdeur een rustige groene omgeving. Een gigantische tuin en domein zonder autoverkeer waar onze kinderen veilig kunnen spelen. Dankzij de gemeenschappelijke feestzaal kunnen we onze grote familie in één keer uitnodigen voor een feestje. Door in dit project te stappen hebben we onze toekomstige buren al heel goed leren kennen, en dit gaat veel verder dan een vriendelijke goedemorgen en 1 buurtfeest in het jaar.
Momenteel zijn we aan het kijken om de praktijk van Elke in het klooster zelf onder te brengen, in plaats van in onze eigen woning. Dit lijkt ons ideaal. Werk en privé blijven zo netjes gescheiden, maar de praktijk is wel vlakbij.
Onze verwachting van dit project is dat wonen, rust, gezin, sociale contacten, werk en vrije tijd één geheel vormen. Niet moeten kiezen tussen een rustig gelegen huis buiten de stad met een grote tuin of een huis met het comfort van het centrum van een stad, maar met een kleine tuin. Een plaats waar onze kinderen niet gehinderd zijn door hagen en afsluitingen om met de kinderen van de buren te spelen. Geen zorgen moeten maken over auto’s die voorbijrazen. Geen grote living moeten bouwen die dan nog te klein blijkt te zijn als we een feest geven. Buren hebben die meer zijn dan vriendelijk, mensen die je écht kent, mee afspreekt of iets mee organiseert.
Naar de toekomst toe vinden wij het heel praktisch dat we aan het station zitten. Als de kinderen wensen verder te studeren geraken ze met het openbaar vervoer vlot in Gent, Brugge, Kortrijk, Brussel,…
Het lijkt ons ook een leuke plaats om oud te worden. Indien we onze woning dan te groot vinden kunnen we misschien uitkijken of er een appartement vrij komt op het domein, zo zouden we niet van plaats moeten veranderen.
Frederik (35), Elke (32) en hun kinderen: Maya (8) en Liam (3).
Frederik (35), Elke (32) en hun kinderen: Maya (8) en Liam (3).

Twintigers Rob en Ruth.
Twintigers Rob en Ruth.

Samen kan je veel meer realiseren dan alleen

Na twee jaar samen samenhuizen in het hartje van Gent met 8 huisgenoten waar we reeds keuken, huiskamer, tuin, badkamer en lief en leed mee deelden, zijn we ons reeds zeer goed bewust van alle voordelen die cohousing biedt. Om samen verder een toekomst uit te bouwen, blijkt cohousing, in de vorm die Stocktveld aanbiedt, ideaal voor ons.
Dit project heeft dan ook dan vele troeven: Voldoende privacy; Een goede verstandhouding en leuke sfeer met de medebewoners; Een goeie ligging wat openbaar vervoer, winkels, school, cultuur en sportgelegenheden betreft; Veel groen in en rond het klooster; De authenticiteit en sfeer die het kloostergebouw uitstraalt; De vele gemeenschappelijke ruimtes die beschikbaar zullen zijn; De mogelijkheid tot inspraak in het eigen huis en de gemeenschappelijke delen.
Dit project viel onmiddellijk op tussen alle andere cohousing projecten die we bezochten. Na de infosessie waren we snel gewonnen voor de warmte die de groep uitstraalde en de charme van het gebouw. We beseften dat we snel moesten beslissen om nog voor de start van de bouw in te tekenen zodat we de unit van onze voorkeur konden kiezen en nog inspraak te kunnen hebben in de indeling van onze eigen woning. Nu kunnen we nog alle wensen die we hadden uitvoeren zoals de open ruimte die we willen in de benedenverdieping met grote ramen die uitkijken op de velden naast het klooster.
Aan de twijfelaars en nieuwsgierigen zouden we aanraden om eens te komen luisteren naar een infosessie. We kunnen ons inbeelden dat cohousing voor vele mensen nog wat raar en onbekend klinkt. Nochtans is deze woonvorm niet zo veel verschillend van de vele manieren van wonen die nu al bekend zijn en biedt het in onze ogen veel meer voordelen. Samen kan je veel meer realiseren dan alleen. Wij kijken al uit naar het strijken en wassen in de wasbar, spelen in de tuin, klussen en bouwen in de ateliers en aan het klooster, samen moestuinieren en de feestjes in de kapel! We kijken er naar uit!

De bewoners aan het woord

Wannes & Ellie

Wij zochten een kwalitatieve en energiezuinige woning in het centrum van Tielt met een grote tuin voor onze kinderen. Dankzij cohousing krijgen we meerwoon- en leefkwaliteit voor het zelfde geld. Dit project is een goedeinvestering waar we binnenkort al volop van kunnen genieten.

Tom & Ellen

Voor ons is vooral het vele en diverse groen een pluspunt. Speelbos, moestuin, binnentuin,... altijd wel een plekje om te vertoeven. En tegelijk is er veel aandacht voor ieders privacy. Ook de gezellige, ongedwongen sfeer die er nu al heerst in de groep, doet ons enorm deugd. We kijken telkens weer uit naar een volgend feestje. Als deze sfeer een voorbode is voor 'ons' Stocktveld, dan wordt het de max. Beter 36 goede buren dan 1 verre vriend!

Leen

Ik ben 67 jaar en vind het heel leuk dat ik de voordeur van mijn appartement achter me zal kunnen dichttrekken zonder meteen op straat te staan. Ik ben nog steeds op vertrouwd, eigen terrein en kan er goeie buren ontmoeten. Belangrijk is zeker ook dat we energiezuinig en duurzaam bouwen. En dat we vlak bij het station zullen wonen en toch in het groen.

Bart & Annemie

We hebben drie dochters, waarvan er twee reeds een eigen stek hebben. De jongste is kotstudente. Onze huidige woning is ons te stil en te groot aan het worden. We betrekken straks een kleinere woning en zien nu reeds uit naar de fijne contacten binnen de cohousing gemeenschap.

Trees

Nu mijn kinderen de deur uit zijn en mijn loopbaan als kleuterleidster afgewerkt is, voelt het voor mij veilig en inspirerend om als 69 jarige in dit cohousingproject te komen wonen. Het is voor mij een meerwaarde om op die manier het laatste stukje van mijn leven tussen goedmenende mensen van alle leeftijden te kunnen doorbrengen, in mijn eigen stek, gebed in het groen , naast het station, met gemeenschappelijke ruimtes voor ontmoeting. Ik kijk er naar uit ook als speelparadijs voor mijn kleinkinderen.

Marjan & Niyi

We vormen een kleurrijk gezin met drie opgroeiende zonen van 17, 14 en 10 jaar. Ik, Marjan, was aangenaam verrast toen ik in de lente van 2015 over het prille project in Tielt hoorde. We stapten als gezin kort daarop mee in het project. We verhuisden tijdens de zomer van 2016 vanuit Engeland terug naar België om actief deel te kunnen nemen aan het project. We kijken uit naar eenrijk gemeenschapsleven en een knus eigen nestje in het project.

Jonathan & Betty

Momenteel wonen wij in een drukke mooie stad, Gent. We wensen in de toekomst graag wat meer de rust op te zoeken: een kalme woonomgeving middenin een groene oase, dat is onze droom. Maar we willen ook dichtbij een stadscentrum wonen, met scholen, activiteiten en winkels dichtbij. Waar vind je dit in Vlaanderen? Na enige tijd wikken en wegen, wisten we dat dit project heeft waar we naar op zoek zijn.

Geert & Veerle

Cohousing is een antwoord op een aantal stedenbouwkundige knelpuntenin Vlaanderen: compacter bouwen, slimmer ruimtegebruik, maar ook meer groen met minder werk … Er zijn heel wat zaken die je maar nu en dan nodig hebt (boormachine, grasmaaier, ...) en die je kan delen met je buren. In een cohousing hopen we ook het buurtgevoel van weleer terug te vinden.

Gijs & Céline

Waarom cohousing? Om tal van redenen! Omdat we graag weten wieonze buren zijn, zodat we iets voor elkaar kunnen betekenen. 2 kunnen immers meer dan 1. Omdat je midden in het groen leeft en tegelijk in het centrum van Tielt zit. Iets wat voor ons niet mogelijk is met ons gezinnetje alleen. Omdat het een avontuur is, een stapje buiten de gekende paden. Daardoor niet altijd simpel en wat onzeker, maar zijn dat uiteindelijk niet vaak de mooiste ervaringen? Omdat de burgerlijke wurggreep van veel wijken ons minder inspireert. Omdat er momenten zijn dat ik, Gijs, wil schaken, voetballen, darten en een biertje drinken en ik me voorstel dat dit in de cohousing makkelijk te realiseren is. Omdat onze maatschappij ons wel eens iets te individualistisch lijkt. Collectivisme is mij ook een stap te ver, maar een mooie middenweg spreekt wel aan.

Raoul & Bernice

Wij hebben 6 kinderen en 16 kleinkinderen. Ons huis is veel te groot, en staat op een groot terrein waarvan het onderhoud steeds meer een last dan een lust wordt. Reeds een aantal jaren kijken we daarom uit om kleiner te gaan wonen. We vinden het cohousingproject om meerdere redenen sympathiek: hetdichter bij mekaar wonen, de ecologische aspecten, de groene omgeving. En tenslotte wonen we hier straks dichter bij enkele van onze kinderen, wat toch wel een geruststelling is nu we een dagje ouder worden.

Frederik & Elke

Met dit project vallen de puzzelstukjes van wonen, gezin, leven, werk en vrije tijd perfect in elkaar. Aan de voordeur het centrum van de stad, aan onze achterdeur rustige, groene omgeving. De gigantische tuin wordt een echtspeelparadijs voor onze kinderen! Dankzij de gemeenschappelijke feestzaal kunnen we onze grote familie in één keer uitnodigen voor een feestje. We hebben ondertussen een fantastisch netwerk van toekomstige buren en de beschikbare praktijkruimte is ideaal voor een zelfstandig psycholoog als mijzelf (Elke).

Geert

Na een tijdje huren begon ik langzaam uit te kijken naar een eigen stek. Maar ik vond (en vind nog altijd) de ruimtelijke ordening in Vlaanderen grote chaotische willekeur. De typische verkavelingen (kotteke, kotteke ...) worden nog altijd op dezelfde manier ingevuld. De lintbebouwing getuigt van stedenbouwkundige gemakzucht en deze klok kan nooit meer worden teruggedraaid... Toen ik hoorde van een cohousingproject in Tielt, was mijn nieuwsgierigheid vlug gewekt. Toen het project Stocktveld aan mij werd voorgesteld, was ik direct verkocht. En nee, cohousing is geen commune, maar een vorm van samenleven waar je volgens mij meer privacy hebt dan in alle andere hiervoor vermelde vormen van bouwen.

Rob en Ruth

Interview volgt...

Cohousing Projects

Interview volgt...